מעבר להבנה שהפתחים בבית הפרטי הם ההוצאה השנייה בהיקפה (לאחר השלד), ניכרת מודעות הולכת וגוברת, בתודעת ציבור הבונים בישראל בצורך בהבנת עולם הפתחים . הרי הנפש מושפעת כל כך ממה שניבט או נכנס לביתנו מבעד לחלון (ביאליק כמשל)
מעטפת הבית הפרטי בישראל נחשבת למעטפת מרובת פתחים בהשוואה לבתים פרטיים ודירות מגורים באירופה וצפון אמריקה. באופן טבעי, במדינה שבורכה באקלים ים תיכוני ומתאפיינת בתרבות אדריכלית שמיישרת קו עם טכנולוגיות מתקדמות וסגנונות עכשוויים, מהווים הפתחים שבחזיתות הבית אלמנט חזותי דומיננטי.
גם מרכיבי הפתח ייחודיים מאד בישראל: רשתות, תריסים, צלונים, זכוכיות, פרזול ועוד…
נושא ההצללה ממוקם גבוה בסדר קבלת ההחלטות – תריסים (בעיקר תריס רפפה מפלסטיק) הם ללא ספק סממן המאפיין את הבית הישראלי הטיפוסי ותרבות המגורים בישראל – אוכלוסיית מהגרים שהגיעה מארצות הכפור אל מדינה שטופת שמש חמה ומסנוורת. – מן הסתם, נושא ההצללות ראוי לדיון רחב היקף שעוד נציף בהזדמנות קרובה. בנוסף, היכולת של כולנו להיות מונגשים אל מגוון בלתי נדלה של תמונות והמחשות לפתרונות חילון, באמצעות המדיות הדיגיטאליות משכיחה לעיתים את הבנת חשיבות התפקוד של הפתח, ומסיטה את תשומת הלב אל החזות של הפתח / החלון, מבלי להבין לעומק את היתרונות או המגבלות התפקודיים של הפתח אותו אנו חולמים להתקין בבית חלומותינו.
הדיאלוג בין החלום והפנטזיה, לבין התפקוד והצרכים
מקרה בוחן מצוין הוא חלון הישיבה שכמעט כל משפחה שנייה הבונה בית חדש בישראל משתעשעת בשלב כזה או אחר עם הרעיון שיהיה לה בבית "לפחות אחד כזה …"
חלון ישיבה או בשמו הלועזי Bay window, מתאפיין כסוג של חלל קטן, מפרץ (Bay) בתוך מעטפת הבית, שיכול לשמש גם לתפקודים שונים המדמים תפקודים של גומחה – כמו פינה קטנה לישיבה, או אלמנט דקורטיבי להנחת חפצי נוי, ועוד…
ב Bay Window קיימות לפחות 5 פאות , פאות צדדיות, קדמיות, ופאה תחתונה ועליונה…. וכאן בדיוק חייב להתקיים הדיאלוג בין החלום והפנטזיה לבין התפקוד והצרכים.
מעבר לכך יש לזכור שבישראל , פתח במעטפת הינו אלמנט סטטוטורי ולכן יש לקיים את הדיאלוג הנ"ל כבר בשלב התכנון הרעיוני , שלב הסקיצות.
לכל תפקוד יש היבטים ארגונומטרים ייעודיים עבורו – פינת ישיבה? גובה ישיבה סטנדרטי לפי הסטנדרטים של ארנסט נויפרט נע בין 40 ל 45 ס"מ לטובת נוחות משתמש ממוצע. האם אדן החלון מתאים בגובהו להנחת כריות? האם הזיגוג מתאים להישענות נוחה כדי שאפשר יהיה לקרוא ספר?
תכנון הפתחים הוא אחד מהצעדים הראשונים בתכנון הבית, למעשה, בעולם מושלם היינו אמורים להכין פרוגראמה עצמאית רק לנושא תכנון הפתחים, ואם ב
Bay window עסקינן, נדרש לקבלת החלטות פרוגרמתיות רבות, למשל: אם החלון מיועד לצמחיה או גינה תלויה הוא יכלול כמובן תשתיות השקיה ותאורה.
הצללה ב Bay window דורשת לעיתים קרובות חשיבה יצירתית – תריסי גלילה ? היכן הארגז ? היכן פתח הגישה? היכן המסילות?
אויר ופתיחה בBay window – כנפיים נפתחות פנימה? ואם מישהו בדיוק יושב על אדן החלון? הפאות הצדדיות נפתחות? באיזה אופן? חלק תחתון קבוע? אולי…. ואולי לא.
חלון בודד כזה ? אולי יותר? היכן הכי כדאי? בסלון? בפינת האוכל? אולי דווקא במטבח כך ניתן יהיה לארח לחברה למי שמבשל.
מובן שתפיסתנו כמתכננים היא שמרבית החלומות הינם לגיטימיים, בוודאי בשלב הרעיוני, אבל ללא ספק מומלץ לאמץ את האימרה : סוף מעשה במחשבה (על תפקוד הפתח), תחילה.